Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревоги в Холандия за наплив от имигранти след падането на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци

Близо две трети от холандците - 60 процента - смятат, че в родината им са се преместили твърде много източноевропейци, показа проучване на холандския правителствен социо-културен институт, проведено в края на миналата година.

Холандците са разтревожени специално от увеличаването на престъпността, разстройването на обществения ред и достъпността до работни места. Близо шест от десетима холандци смятат, че източноевропейци злоупотребяват със системата за социална защита, а 47 процента - че те им крадат работните места. Почти половината холандци твърдят, че новопристигналите граждани на Полша, България и Румъния предизвикват проблеми и са по-предразположени към извършване на престъпления. Според националното статистическо бюро в Холандия живеят близо 600 000 граждани на други страни членки на ЕС, а 20 000 от тях искат социални помощи. Същевременно половината от анкетираните смятат, че източноевропейците работят усърдно, особено поляците.

Антоанета Димитрова, политолог, преподавател по „Публична администрация” в Университета в Лайден, анализира негативните настроения срещу България и Румъния сред холандците и политическия контекст на дебата. Чуйте.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна