Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сесилия Малмстрьом: Размерът на корупцията в Европа е смайващ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Размерът на корупцията в Европа е смайващ и струва на икономиката на ЕС около 120 млрд. евро годишно, обяви Европейската комисия.

Корупцията подкопава доверието в демокрацията и пресушава ресурсите от законната икономика, заявява еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом пред шведския ежедневник "Гьотеборг постен", като отбелязва, че Швеция е сред страните с най-малко проблеми в тази област. 

В някои страни процедурите за възлагане на обществени поръчки са уязвими на измами, докато в други основният проблем са партийното финансиране и общинските органи. В някои от страните пациентите се налага да дават подкупи, за да получат адекватно медицинско обслужване, отбелязва тя.

Според две големи изследвания на общественото мнение три четвърти от гражданите в ЕС смятат, че в техните страни корупцията има големи размери. В бизнеса в четири от 10 случая анкетираните описват корупцията като сериозна пречка за правене на бизнес в Европа.

По-късно днес Сесилия Малмстрьом ще представи цялостен доклад по проблема пред Еврокомисията. За целта е проведено проучване на нивото на корупция в 28-те държави- членки. Докладът се изготвя за първи път и съдържа също и препоръки за справяне с проблема.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна