Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет нови метровлака влизат в експлоатация от днес

Снимка: БГНЕС
Десет нови метровлака влизат в експлоатация от днес. Мотрисите са на стойност 80 милиона лева и са закупени с пари от Оперативната програма "Околна среда". Засега влаковете ще се движат по първия и втория лъч на метрото, докато бъде завършен третият метродиаметър. Предвижда се мотрисите да превозват нови 85 хиляди пътници.

След пускането на новите десет влака по линиите на софийското метро най-старите мотриси ще бъдат ремонтирани, посочи кметът Йорданка Фандъкова:

Икономични, енергийно ефективни, 25 процента икономия на електроенергия, гарантират около 50 хиляди лева за столичния метрополитен, това са спестени средства само от този ефект. Това всъщност е изключително важно за хората, които работят - удобна, модерна, съвременна техника, а за софиянци това означава по-комфортни влакове по софийските линии на метрото.


По думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, пускането на новите метровлакове ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха:

Ние подобряваме качеството на атмосферния въздух, намаляваме трафика на движение на наземни превозни средства, намаляваме натовареността на наземния градски транспорт, освен това влаковете са от най-ново поколение и те позволяват спестяване на електроенергия, което означава спестяване на емисии. Доказателство за това, че екологичната политика пряко влияе върху качеството на живот на хората.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна