Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуване по интернет за българите в чужбина и у нас предлагат от ГЕРБ

Гласуване по интернет за българите в чужбина и у нас предлагат от ГЕРБ с внесени между двете четения промени в Изборния кодекс. От партията на Борисов припомниха, че ако има забавяне с приемането на новия закон, това ще е по вина на БСП и ДПС, които няма да се разберат за част от текстовете. 

От ГЕРБ отново предлагат мажоритарен вот с 31 избирателни района. Ще държат и на това съставът на ЦИК да бъде избиран от президента по предложение на парламента. Така ще се даде възможност най-голямата парламентарна партия да избере председател на комисията. И ще покаже, че управляващата партия се е съобразила с изборите от предходната година. Българите в чужбина да гласуват по интернет е друго предложение. От ЦИК те ще получават по пощата 14-цифров код за достъп, с който ще се гласува.

Според Цецка Цачева така ще се сложи край на монопола на партии, които за изборите разчитат на твърдите ядра за изборите. Цачева се обяви и в подкрепа на президентските предложения за референдум: Управляващите демонстрират страх от една по-висока активност, защото в този случай не твърдите ядра на определени партии ще определят резултатите, референдумът по никакъв начин не се използва като инструмент за саботиране процеса на второ четене на Изборния кодекс.

В предложенията на ГЕРБ остават при задължителното гласуване да се дава поименен ваучер от 20 лева за административни услуги. Според ГЕРБ Конституцията не забранява задължителното гласуване и няма пречки за електронен вот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна