Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Семестриалните такси на студентите да бъдат намалени догодина, това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев. Сега университетите имат право да прибират 50% от сумата, която им дава държавата за издръжката на един студент в професионално направление. Предложението е таксите да паднат до 30%, пише по темата Труд.

Забрана за наказателните лихви и такси по бързите кредити готвят управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. Например популярен модел е при просрочие до 3 дни клиентът да трябва да плаща наказателна такса от 30 лева, отбелязва вестник Стандарт.

Българският лекар е най-беден в Европа. Според изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения в европейските болници страната ни е на последно място с 296 евро. Преди нас е Румъния, където лекарите получават по 523 евро. Най-високи са заплатите на медиците в Люксембург, Австрия и Дания, пише Преса.

Заради масовата емиграция на висшисти през годините на прехода България е спонсорирала развитите страни с милиард и половина евро. посочва 24 часа, като цитира анализ на известния юрист Иван Тодоров. Изчисленията му се базират на числото 90 хиляди души, завършили висше образование у нас и търсени на Запад специалисти, които работят в чужбина това, за което са учили - лекари, програмисти, инженери, химици и други.

Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в Европейския съюз, като публикува първия си доклад за всички 28 държави-членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка, посочва Сега. Корупцията остава сериозно предизвикателство в България на различни нива, като все още се получават сигнали за дребни подкупи в сферата на здравеопазването, полицията, митниците, местните власти. В доклада се казва, че "усилията срещу корупцията по високите етажи са полагани само като отговор на подадени сигнали, като се е подхождало формалистично“, пише по темата Капитал Дейли. В доклада Европейската комисия предлага на България да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи санкции и на национално, и на местно ниво, посочва Дума.

България ще има медицински хеликоптери. Предвижда се спешна помощ да може да идва по въздух, а пилотите да бъдат обучени да правят сърдечен масаж, изкуствено дишане и др. Възстановяването на звеното за санитарна авиация в големите градове е заложено в Националната здравна стратегия до 2020-а година, информира Новинар.

Търсенето на храни по стандарт и през миналата година се е свило и само при киселото мляко и хляба има значителен ръст. Това са двата най-евтини продукта в цялата листа от храни, за които преди няколко години бяха реанимирани някогашните български държавни стандарти, съобщава Монитор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна