Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлин Спасов: Мястото на България по отношение на медийната свобода не би трябвало да е между Гвинея и Габон

Снимка: БГНЕС

Собствеността на медиите в България е все по-концентрирана в ръцете на едни и същи лица, което компрометира редакционната независимост. Това отчете Европейската комисия в първия си доклад за борбата срещу корупцията в Европейския съюз, в главата за България.

Брюксел припомня, че еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус и посланици на държавите - членки в София неведнъж са изразявали безпокойство за прозрачността и концентрацията на собственост на българските медии. В доклада, в който се позовава и на редица доклади на международни неправителствени организации, Комисията посочва, че в отговор на безпокойството за медийната концентрация Парламентът обмисля нови законови разпоредби за прозрачността на собствеността на медиите.

Според Брюксел, статистиките навеждат на мисълта, че договори за финансиране с евросредства може да са били възлагани в ущърб на медийната независимост.

В представителството на Европейската комисия в София днес ще бъде представен годишен доклад за състоянието на медийната среда у нас. Констатациите му коментирахме с Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация". Чуйте.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна