Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 14 процента от българите вярват в независимата журналистика, отчита доклад за медиите

Премиерът Пламен Орешарски е новият медиен любимец, а правителството работи в задоволителен медиен комфорт, отчита годишният доклад за състоянието на българските медии на фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер". Според изследването едва 14% от българите вярват в независимата журналистика. 

В рамките на медийния мониторинг от юли до декември миналата година е анализирано отразяването на политиката в 4 вестника - "Преса", "Сега", "Телеграф" и "Труд" и 4 телевизии (БНТ, bTV, Нова и ТV7). Наблюдава се възход на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който се отличава с агресивно медийно поведение и има отлично медийно присъствие. Най-споменаваният политик в медиите е Пламен Орешарски, следван от Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев и Цветан Цветанов.

В доклада е включено социологическо проучване на агенция "Маркет линкс". Според него едва 7% от столичани смятат, че медиите са независими. 57 на сто от хората имат най-голямо доверие в телевизията като медия, 22% в онлайн медиите и едва 3 на сто в радиото.
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов определи изминалата 2013-а за година на враждебната реч.
Според Лозанов, ако медиите не допускаха тази враждебна реч, е щяло да има политически убийства, а сблъсъците по улиците да приличат на протестите в Украйна.

Чуйте подробностите в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна