Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличение на доходите с 20 процента ще спре демографската криза

За да бъде преодоляна демографската криза у нас, е необходимо бързо увеличение на доходите поне с 20 процента, смятат учени от Центъра за демографска политика. Според тях причина за кризата е липсата на качествено образование и достъпно здравеопазване.

Според учените българите се топят с по 8 души на час, три самоубийства на ден и един доктор зад граница. Първата мярка, която трябва да се предприеме, е незабавен ръст на доходите, казва професор Никола Алтънков:

Увеличаване на доходите, поне двойно, според мен, а и според наши изследвания, би върнало малко по малко част от тези емигранти, които са в чужбина. Колко са те? Те са може би между 800 хиляди и 2 милиона и 200 хиляди.

Освен това, справянето с демографските проблеми изисква справяне с корупцията, монополите и регионализма, смятат от Центъра.

Проф. Петър Иванов посочи няколко опасни тенденции, сред които игнорирането на проблема и напускането на българската общност, притисната от малцинствени групи.

Тъй нареченият "бял полет" - уайт флайт - напускане на селата, напускане на квартали и последният полет е белият полет към столицата. 20 000 души годишно идват в столицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна