Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Плевнелиев не е разпитван за тефтерчето на Златанов

| обновено на 06.02.14 в 13:17
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията на президента Росен Плевнелиев, че с разследването на т. нар. "тефтерче Златанов" се цели унижение на президентската институция.

Цацаров обясни, че президентът не е разпитван по делото "Златанов" и че по него няма данни за каквато и да е намеса на държавния глава при решаване на сигнала срещу Плевнелиев за конфликт на интереси. Нещо повече: според главния прокурор Росен Плевнелиев и останалите две лица, заради които Филип Златанов беше изправен пред съд, са своеобразни жертви. Именно затова Сотир Цацаров изрази недоумението си от реакцията на президента и от призива му цялото тефтерче да бъде показано, а не само отделни страници. Той напомни, че точно това ще се случи, когато делото влезе в съдебна зала. От думите на главния прокурор стана ясно още, че анализът на тефтерчето на Златанов продължава, така че е възможно и други решения на Филип Златанов, отразени в него, да влязат в съда във вид на обвинителен акт:

До известна степен тази форма на комуникация между институциите, както и до известна степен позициите, които са застъпени в нея, са ми доста непонятни. Затова ще кажа само три неща. Първо – прокуратурата върши работата си по законите т.е. наблюдаващият прокурор е преценил, че такива са фактите и това са най-безспорните факти на базата, на които той може да конструира юридически обвинението. Аз стоя зад всеки прокурор, който си върши съвестно работата, независимо дали работи по делото на Цветан Цветанов или по което и да е друго дело. На второ място – направен бе призив за публично огласяване на цялото съдържание на въпросното тефтерче. Едва ли някой би си помислил, че  ние можем да отидем на съд и да представим на съда страници и да не представим цялото веществено доказателство такова, каквото е. При положение, че по делото няма нито един класифициран материал е ясно, че това, което ще се развие в съдебната зала ще бъде достояние на първо място на вас самите. На трето място – г-н Плевнелиев не е предмет на разследване. Той дори не е разпитван в качеството му на свидетел.  Прокуратурата не е органът, който установява конфликт на интереси. Второ - в никакъв случай по делото няма факти и дори елементарни догадки за това, че г-н Плевнелиев е участвал в тази процедура.

Главният прокурор не отговори еднозначно на въпроса, но обеща да провери законно ли е бил подслушван бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Вместо това попита: Какъв е проблемът да бъде подслушвано лице с три висящи дела. Ако затова има надлежно поискано от прокурор разрешение, какъв е проблемът. Според него практиката за подслушване е много по-добре позната на Цветан Цветанов, отколкото на обвинител номер едно.







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна