Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападението срещу конвоя на ООН няма да попречи на хуманитарната акция в Хомс

Сирия ООН наблюдатели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Върховният комисар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос заяви, че нападението срещу конвоя на ООН от вчера няма да спре хуманитарните агенции да доставят помощи на бедстващите хора в сирийския град Хомс. Конвоят е попаднал под обстрел докато напускал Хомс в събота вечерта на втория ден от договореното с посредничеството на ООН тридневно примирие.

Колоната от девет автомобила, доставяща хигиенни материали, храна и вода, попаднала под минометен обстрел, съобщи един от пострадалите служители на сирийския клон на Червения полумесец Халед Ерксуси: Минометни снаряди започнаха да падат близо до мястото, където трябваше да доставим помощите. Подчертавам, че враждуващите страни не трябва да пречат на хуманитарните работници и не трябва да ги обсдтрелват и да излагат на риск живота им, защото те само се опитват да помогнат на хората.

Сирийските военни и бунтовниците се обвиниха взаимно за нападението. Баронеса Амос изрази съжаление, че примирието не е удържало, но подчерта, че ООН ще направи всичко възможно да помогне на хората.

В петък - първият ден от примирието - над 80 жени, деца и възрастни хора бяха евакуирани от Хомс, но в града има още близо 2 500 души, които бедстват от месеци без храна и питейна вода.
   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна