Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

38 общини нямат нито една аптека с договор със Здравната каса

Снимка: БГНЕС

В 38 общини няма нито една аптека, сключила договор със Здравната каса, а само в 5 на сто от аптеките се приготвят лекарства. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Илко Гетов. Според него, за да се подобри достъпът на хората в трудно достъпните райони до аптеки, до края на годината ще бъде изготвена Национална аптечна карта.

Националната аптечна карта е идея с цел достигането на информация за това къде липсват на територията на страната аптеки. Европейският стандарт казва, че достъпът до аптеката трябва да бъде в рамките на 20 до 30 минути, но не повече от 50 километра.

Илко Гетов каза, че ще се пробегне прибегне и до финансови стимули, за да се разкриват аптеки в тези райони. Стимулите обаче няма да са по линия на  Здравната каса. По думите на председателя на Фармацевтичния съюз в 11 областни града няма нито една денонощна аптека, а в столицата никъде не се приготвят лекарствени субстанции в неделя:

Приготвените в аптека лекарствени средства имат своята уникална особеност, че те са индивидуализирани, т.е. те са предназначени за конкретен пациент с конкретно заболяване. В събота и в неделя няма такъв обем на услуга, която да налага наличието на такава аптека. Например това, което веднага мога да предложа, е да има такава дежурна аптека.



 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна