Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

newspapers

Френските вестници коментират визитата на президента Франсоа Оланд в Съединените щати. Оланд започна тридневно посещение при Барак Обама - събитие, което повдига въпроси както по организацията, така и по мотивите за него. Извън протокола и официалния характер обаче се крият политически, икономически и дипломатически залози и за двете страни, пише вестнк Експрес.

„Двамата ръководители заявиха, че са на една и съща вълна по отношение на иранската ядрена програма, особено във връзка със санкциите срещу Техеран", посочва Поан. Обама и Оланд омаловажават кризата с американските подслушвания, отбелязва в заглавие Монд.

Френският президент заяви, че взаимното доверие е възстановено след скандала. Запитан за евентуално сключване на споразумение за забрана на шпионирането на Франция, подобно на това, което има с Великобритания, Барак Обама обясни, че такава договорка в действителност не съществува, пише Фигаро.

Румънската полиция създава служба за "профилиране", която ще изготвя психологически и поведенчески анализи на престъпници по модела на ФБР, съобщава Гъндул. В нея ще работят психолози, социолози и съдебни полицаи с голям опит в тежките престъпления. Профилите, създадени от службата, ще бъдат използвани главно в случаи на насилие, за да се установяват прилики в престъпните действия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна