Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученическите игри - основна изява в областта на ученическия спорт

Спортна зала "Фестивална" във Видин бе домакин на общинско първенство по волейбол за девойки 8-10 и 11-12 клас - етап от ученическите игри за тази учебна година, каза за РАДИО ВИДИН Росен Ракаждиев, изпълнителен директор на УСК "Шампион". Проявата се организира от Община Видин със съдействието на Ученически спортен клуб- "Шампион" и Волейболен клуб "Бдин-Вида".

При девойките 8-10 клас общински първенец стана отборът на СОУ "Цар Симеон Велики" воден от фьодор Петров. Неговите възпитанички не дадоха нито един гейм на съперничките си и заслужено оглавиха първото място. Това е отборът, който стана държавен шампион на България от финалите на игрите през 2011 г., а през месец май тази година ще участва на световни ученически игри във Франция. На второ място се класира тимът на Никола Николов от ГПЧЕ "Йордан Радичков", а трети останаха девойките на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", водени от колоритния Веско Петров.

При най-големите 11-12 клас крайното подреждане на призьорите бе същото като в по-малката възраст - общински първенец стана СОУ "Цар Симеон Велики", следван от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Общинските първенци от волейболното състезание днес и от всички останали спортове от игрите продължават напред в следващия областен етап на надпреварата, който ще се проведе през месец март. Най-важният етап преди държавните финали е зоналното първенство, което ще се проведе през месец април. Видин е в една зонална група с Монтана и Враца.

"Ученическите игри са основна изява в областта на ученическия спорт. Те са част от държавната политика за организиране и провеждане на състезания с оглед развитие на индивидуалните способности и дарования, както и дееспособността на учениците в областта на спорта", заяви Ракаджиев.

Игрите се организират от Българската асоциация "Спорт за учащи" със съдействието на Министерството на физическото възпитание и спорта, Министерството на образованието, младежта и науката, Националното сдружение на общините в Република България и Българските спортни федерации.

За област Видин на всички етапи игрите се координират от Ученически спортен клуб - "Шампион".
По публикацията работи: Борис Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна