Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Елка Младенова IN MEMORIAM

На 11 март 2012 година близки и приятели се простиха с дългогодишния спортен деятел Елка Младенова, като я изпратиха в нейния последен път към Отвъдното. Тя е една от най-уважаваните и авторитетни личности във видинския спорт през последните 50 години.

Елка Младенова е от онова поколение видински момичета, които в първите следвоенни години намериха реализация в спорта. Тя започна с гимнастика и с дисциплини, които се практикуваха в тогавашния "Морски клуб" на Видин- гребане, сигнализация, ветроходство. Бързо става майстор на спорта по ветроходство и е от поколението на едни от най-добрите състезатели по морски многобой (Тома Пеков, Петър Тодоров-Занзи, Михаил Георгиев). Свързва житейската си съдба с Иван Младенов-Явора, също изявен състезател в морските дисциплини.

След завършване на Висшия институт за физкултура, тя работи като учителка в основно училище "Паисий Хилендарски"; директор е на Ученическата спортна школа; става старши методист в Окръжния съвет на БСФС и е един от инициаторите за откриване на Спортен интернат във Видин, а по-късно и на спортното училище "Васил Левски".

Под управлението на Елка Младенова Детско-юношестката школа на Видин е истинска ковачница на спортни кадри- достатъчно е да споменем имената на треньорите по лека атлетика Елена Томашевска и Станка Младенова; по баскетбол- Митко Цонов, Василко Дудолов и Слави Гергов; по волейбол- Тина Петрова...

Като инспектор по физическо възпитание Елка Младенова е двигателят за развитието на видинския ученически спорт. През 1980 година тя е инициатор за създаването на Спортен интернат, но това не отговаря на нейните представи за модерно учебно заведение, което да дава възможност за двуразови тренировки, за функционални изследвания и за лагери, в които да се работи за развиване на високо спортно майсторство. Подкрепяна от отдел Просвета и Окръжния съвет на БСФС, Елка прави пътека до столицата- търси подкрепата на образователното министерство и особено на заместник председателите на ЦС на БСФС- Христо Меранзов и Крум Василчев. И през 1985 година мечтата става реалност! Във Видин е открито спортно училище, на което цяло десетилетие директор е неуморната Елка Младенова, която продължава да търси пътища, за да решава ежедневни малки и големи проблеми- за осигуряване на подходящи преподаватели, на база за спортуване, за откриването на стол на спортиста, за получаването на спортна екипировка... Под нейно управление спортното училище даде на страната редица шампиони, медалисти, национални състезатели, много от които продължиха образованието си в Националната спортна академия. Но за да стане това, Елка Младенова привлече за преподаватели опитни специалисти като Емил Владимиров, Тодор Тодоров-Байката и Марияна Георгиева в най-масовия по онова време спорт- леката атлетика; Искрен Георгиев- гребане; Любо Маринов- бокс; Кирчо Цветков- баскетбол; Здравко Младенов- вдигане на тежести.

Малко тъжно е, но е факт, че след демократичните промени Враца и Плевен запазиха своите спортни училища, а видинското бе закрито... Въпреки това Елка Младенова продължи да следи и да се радва на успехите на младите видински баскетболисти, волейболистки, лекоатлети, гребци.

През годините Елка Младенова бе не само спортен ръководител, тя никога не се откъсна от практиката. Ще я помним и с масовите гимнастически композиции, представяни на стадион "Бенковски", на кортовете на Колодрума и на площад "Бдинци". В тези композиции на спортните празници участваха по 800-1000 видински момичета и момчета. Спортните спектакли бяха внушителни, с много заряд и красота, за постигането на които се изискваха десетки часове упорити тренировки.
 
Това са само няколко щрихи от богатия професионален път на един неуморен спортен деятел, който по мащабност и всеотдайност едва ли скоро ще има своя аналог. Елка Младенова напусна този неспокоен и изпълнен с противоречия свят на 75 години.

Последно сбогом, Ели! Оставаш завинаги в сърцата ни!
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени