Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За умението да "пазиш" добрия тон, когато на игрището страстите се нажежават

В днешното издание на рубриката "Ретро" в "Клуб Спорт" по РАДИО ВИДИН ще говорим за ролята на съдийството, за работата на секретарския апарат и за всички, които са на "тихия" фронт в препълнената с екзалтирана публика спортна зала "Фестивална" Видин.

От 1975 година Видин винаги е имал свой представител в мъжкия баскетболен елит на България. И неизменно домакинските срещи на нашите са се провеждали в зала "Фестивална", пред пристрастна и компетентна публика, която обича баскетбола и подкрепя своя отбор. Почти винаги (с малки изключения) срещите са били водени от авторитетни съдии- Артеник Арабаджиан (приет в Залата на славата на ФИБА на 20 септември 2009 година. Тогава Арто и още 10 баскетболни легенди са представени на специална церемония в полския град Катовице, по време на финалите на Евробаскет `2009. Зала на славата се намира в Алкобендас, в испанската столица Мадрид); Валентин Лазаров, колегата журналист Станко Стоянов, Стефан Папазов, Камен Тошев. След тях дойдоха и по-младите Владо Атанасов, Тодор Добрев, Борислав Пелтеков, Марин Механджийски.

Международният съдия Георги Вълчев и видинският съдия Благой Йовчев- двама съотборници от юношеството, които печелеха титли и медали за Видин. Сега на съдийската маса Георги Вълчев е дежурен делегат на БФБ, а Бого управлява електронното табло. 
В зала "Фестивална" започнаха своята кариера и израстнаха баскетболните съдии Георги Вълчев- защитил международна категория, Желчо Генов и Боби Чергов- национална. Срещи от междуобластните първенства доскоро ръководеше и Благой Йовчев, който сега работи с уредбата, която измерва времето за атака, регистрира резултата на електронното табло и извършените нарушения на всеки един от двата отбора.

Много отговорна е и работата на хората, които водят протокола. Във Видин своя опит са оставили Иван Цолов-Пистика и Васил Яков, а в последните години тази отговорност носят инж. Роми Гергова и изпълнителният директор на УСК "Шампион" Росен Ракаджиев.

"Във Видин има добра атмосфера за работа на съдиите, на съдийската маса се работи обективно и коректно, има добра информираност на зрителите и ако бъде подменено поостарялото електронно информационно табло с по-съвременно, зала "Фестивална" отново може да приеме домакинства на важни национални и международни прояви по баскетбол"- сподели Стефан Станев, мениджър на Висшата баскетболна лига, когато бе дежурен делегат на БФБ по време на срещата "Видабаскет" Видин - "Овъргаз" София, завършила с победа на домакините.

През последните години много добре се справят с работата на съдийската маса и най-младите. Състезатели на "Видабаскет" издържаха успешно тестовете в Монтана- първи съдийски категории защитиха националният състезател Атанас Иванов, който вече е студент първа година в Благоевград и дългогодишният капитан на "Видабаскет" Ивайло Илиев, който сега живее със семейството си и работи в САЩ. Ивайло Илиев и Атанас Иванов са единствените съдии на Видинската баскетболна колегия, но и двамата към момента са без съдийски права.
 
Провоспособност да водят протоколите през последните години са защитавали и състезатели от кадетския отбор на "Видабаскет"- Стефан Богомилов и братята Даян и Дино Николови, които се грижеха за компютърното "он-лайн" водене на статистиката по време на мачове. Но Дино Николов вече не е в България- тъй като е студент първа година в Англия, и за тази година няма лиценз и права да води компютърна статистика.
 
Председател на Видинската съдийска колегия по баскетбол от 10 март 2008 година е Росен Ракаджиев, а секретар Роми Василева. Лицензираните секретари за последния сезон, които могат да обслужват състезания от държавния спортен календар, са Росен Ракаджиев, Роми Василева, Даниел Василев и Бонита Лилкова. Лиценз за компютърно статистическо обезпечаване имат единствено Даян Николов и Никола Дончев

Видинските секретарски екипи са едни от най-младите в страната! А това е много добра предпоставка за кандидатстване за домакинства на важни национални и международни прояви по баскетбол, каквито видинската публика заслужава.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени