Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински баскетболист професор по ядрена физика

Вили Лилков е роден през 1955 година във Видин. На 14 годишна възраст талантливият видински юноша- възпитаник на незабравимия видински треньор Веселин Ницов, показва качества на голям баскетболист.
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Интелигентно момче, с невероятна техника и поглед върху баскетболната игра, прецизен в стреблата от разстояние и изпълнението на наказателните удари, той се утвърждава като един от най-силните баскетболисти на 70-те години в юношеската школа, заедно с Юри Илиев, Борислав Христакиев, Николай Гаврилов-Генерала, Краси Генов.

Точно преди 40 години- на Фестивала на младия баскетболист във Видин, юношеският отбор на домакините печели сребърните медали. Капитан на отбора е Вили Лилков, който получава и приза за най-добър реализатор.

След завършване на средното си образование, когато бе задължително да отбие две годишна военна служба, талантливият баскетболист играе в отбора на армейската школа в Сливен, а след това в студентския отбор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където завършва с отличие специалността "Ядрена физика". Завръща се в родния си град и участва като титуляр в отбора на "Химик" в първенството на Висшата баскетболна лига, а през юни 1980 година е капитан на отбора във финалите за Купата на България, където заедно със своите съотборници Юри Илиев, Михаил Михайлов-Джери, Иван Воденичарски, Михаил Борисов-Харлемеца и Вълко Иванов се класират на четвърто място в страната.

След това на Вили Лилков предстои утвърждаване в любимата специалност- завежда катедра по "Физика" в Минно-геоложкия институт, защитава званието доцент и съвсем наскоро "Професура". Така видинският спорт и в частност видинският баскетбол, имат своя професор по ядрена физика! Нагледен пример какви са възможностите на водещите видински състезатели и в научната област.

Малко е нескромно, но определението за Вили Лилков е, че няма аналог сред своите връстници и бивши съотборници. Достатъчно е да споменем, че е втори мандат общински съветник в столицата от квотата на ДСБ. Той е един от най-активните столични общинари, с интересни предложения, участва в дискусии и проблемни предавания по телевизии с национално покритие и БНТ. Не оставя на страна и първата си голяма спортна любов- баскетбола. Председател е на детския клуб "Триадица", член на Управителния съвет на Федерацията. Не престава и да спортува активно.
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

На 21 октомври 2007 година на срещата на ветераните в зала "Фестивална" Видин показа своята класа и реализира няколко ефектни коша.

От Вили Лилков очакваме още дълги години да остава верен на видинския и българския баскетбол.
 
През май 2012 година се очаква във Видин да се състои поредната традиционна среща на ветераните на видинския баскетбол. Очакваме на нея да присъстват Коста Илиев от баскетболната централа в Мюнхен, големият баскетболист Иван Воденичарски, който сега живее в Ботевград, а столичното присъствие ще бъде от професор Лилков, Борислав Христакиев, Людмил Герасимов, Юри Илиев, Омуртаг Крумов и Желчо Генов.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени