Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортната медицина бележи целия живот на д-р Младенова

Няма по-хубаво от това един спортен лекар в годините на своята младост да е бил активен състезател и да познава добре спецификата на травмите за отделните спортове. Д-р Цветанка Младенова в своите ученически години, когато се е казвала още Ковачева, е спортувала активно лека атлетика и е била основна състезателка в баскетболния отбор на Първа гимназия.
 
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

Тогава- през учебната 1960/61 година, във Видин имаше само два отбора девойки по баскетбол- на двете видински гимназии, които учеха на смени в сградата на сегашното СОУ "Цар Симеон Велики". Двубоите се играеха в училищния двор на игрища, покрити със сгурия, а таблата бяха дървени...
 
Имаше и няколко реда дървени скамейки за публиката, но имаше много, много ентусиазъм. Окръжният първенец обикновено се определяше в две или три срещи, което наподобяваше днешните плейофи.
 

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

В отбора на Първа гимназия заедно с атлетичната Цветанка Ковачева играеха още Маша Борисова, Цецка Рангелова, Божана Иванова.
 
В отбора на Втрора гимназия играеха Емилия Мъйнова, Бисерка Калинова (сестра на бъдещия голям скулптор Ставри Калинов), Перка Миланова и други ентусиастки на видинския баскетбол от онова време, когато нямаше зала "Фестивална" и нито един училищен салон за този спорт.
 
Но имаше много ентусиазъм- след края на всяка една среща учениците нахлуваха на терена и целуваха победителките, пък и не само тях...
 
В тази среда израстна бъдещата лекарка, която продължи състезателната си дейност в Медицинския институт в Пловдив.
 
Завръщането на младата лекарка съвпадна с откриването на зала "Фестивална", където бе оборудван медицински кабинет и тя има съдбата да прекара в него 4 десетилетия. Д-р Младенова специализира спортна медицина и спортна травматология при известния български лекар д-р Шойлев, а после продължава специализацията си в тогавашната ГДР. В кабинета на залата се правеха профилактични прегледи на всички спортисти от видинските школи. Д-р Младенова водеше строг отчет на всички водещи видински сътезатели и естествено даваше дежурства по време на двубоите по баскетбол, волейбол и бокс в залата. Като лекар на "Химик" Видин работеше много добре с треньорите Веселин Ницов, Нино Войнов. Тя бе включена в състава на българската делегация за юношеската балканиада в Атина през 1980 година. За навременна помощ при тежки травми на баскетболния терен работи много добре в тандем с рехабилитатора Николай Попов. С тяхна помощ бързо се възстановяваха след травми състезатели като Ерик Радев, Любо Манджуков, руснака Артур Блитц и сърбинът Алан Тошич. Всички те са били много благодарни на д-р Младенова, защото за един спортист няма нищо по-страшно от това да стои на резервната скамейка, поради неизлекувана травма.

© Снимка: Личен архив на Хари Яръмов

По време на своята активна дейност на спортен лекар д-р Цветанка Младенова участва със свои доклади на международни конференции у нас и в чужбина. Впечатлява президента на Международния олимпийски комитет със своите познания и теоретични разработки в областта на спортната медицина, за което през 1996 година получава сертификат по спортна медицина.

И след прекратяването на активната си лекарска практика д-р Цветанка Младенова наблюдава с интерес срещите на младите баскетболисти в зала "Фестивална". Дава дежурства и на някои от волейболните двубои. За дългогодишната си дейност е отличена с почетен плакет и диплом от община Видин. А любовта към спорта и към баскетбола остават за цял живот.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна