Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдийско прекъсване- да влезе лекар!

Първите ми впечатления и срещи с футболни лекари са от лятото на 1961 година, когато бе открит стадион "Бенковски", а тогавашният футболен отбор, носещ същото име, влезе за първи път в обединената "Б" група. В първата година нямаше точно определен спортен лекар, предсъстезателните прегледи се правеха в болницата, обикновено при специалист вътрешни болести, а за поредната футболна среща се изпращаше заявка в болницата за линейка и дежурен лекар.
 
Няколко години след това започна привличането на хонорувани лекари постоянно към отбора. Едно от изискванията бе те да пътуват за срещите при гостуването на "Бенковски" Видин за срещите от първенството. Първият бе завеждащ Бърза помощ д-р Емил Алексиев, един специалист от старата школа, с много добри познания по травматология. След това за по година-две даваха дежурства на стадиона д-р Чуков, д-р Златанов, д-р Боян Асенов, д-р Златко Маринов.
 

© Снимка: Архив на Хари Яръмов

Многогодишно присъствие при футболистите на Видин има д-р Петко Каменов. Година с отбора в "Б" група бе и младият д-р Емил Мушанов, завършил медицина в Букурещ, с много добри познания за травматологията по футбола.
 
На Снимката:  
ФК "Бдин"- сезон 1986/87 година. От ляво на дясно- резервният вратар Иван Живков; нападателят Симеон Кръстев; рехабилитаторът Жоро Владински; д-р Петко Каменов и помощник треньорът Никола Громков.
 
Сега с д-р Петко Каменов, който е с отбора от новия сезон в "Б" група, често имаме възможност да разговаряме за миналото и настоящето на видинския футбол, за тежестта на травмите и грубостите на терена. Спомняме си за годините, когато "Бдин" бе лидер в първенството на обединената "Б" група- при треньорите Харалампиев и Попов, с помощник вратаря-легенда Николай Громков. Именно от тези години са спомените му за една много тежка травма на нападателя Симеон Кръстев, чийто крак бе счупен на две места и изискваше продължително лечение. Пламен Ванцов също навремето получи подобна травма и бе изнесен на ръце от игрището.
 

© Снимка: Архив на Хари Яръмов

Като специалист ортопед, д-р Петко Каменов е привърженик на мануалната терапия и се радва, че може да разчита на такива опитни рехабилитатори като Николай Попов и Ангел Ангелов. Съжалява само, че е повреден тангенторът, който се ползваше ефективно за лекуване на травми и по-бързо възстановяване. Много е доволен от работата си със санитарите Светослав Георгиев и Кирил Кирилов, както и от двамата рехабилитатори. През зимната подготовка е бил на лагера в Сандански, което е допринесло за опазване здравния статус на футболистите и за оказване на квалифицирана помощ при някои по-леки травми. Голямото желание на д-р Петко Каменов е да има повече феър плей във футбола, по-голямо уважение към противниковите състезатели, по-малко тежки травми и да реализира една мечта, която не е чужда и на мнозина от нас- "Бдин" да се състезава в майсторската група.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна