Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортистът на ХХ век- Богдан Иванов- участник в две олимпиади

Има спортисти, които със своите успехи и лично обаяние остават трайни следи и след приключване на активната си състезателна дейност. Те ни оставят добър пример с постиженията си, с активната си гражданска позиция и любов към избрания спорт, която продължава десетилетия.
 

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

Един от тези видински спортисти е заслужилият майстор на спорта Богдан Иванов, участник в две олимпиади, избран единодушно за Спортист на 20 век.


Както за много видински момчета в края на 50-те години на миналия век, детството на Богдан Иванов преминава на и край Дунава- плуване, гребане в тежките шестместни лодки на Морския клуб, участия в първенствата по многобой. А след това на Панчаревското езеро първокурсникът от Машинно-електротехническия институт за първи път влиза в едноместно кану. И му харесва! Започва ежедневни тренировки в столичния клуб "Академик", където треньорът Васко Боянов разчита повече на здравите и всеотдайни момчета от провинцията и успехите не закъсняват- Богдан Иванов печели призови места в едноместното си кану и от 1960 година е неизменен победител на 500 и 1000 метра, участник в олимпийските игри в токио, където заема шесто място.

Завръщането на Богдан Иванов в родния град съвпадна с изграждането на химическия комбинат и съвсем естествено на младия специалист бе поверена отговорната длъжност директор на ТЕЦ-а. В същото време видинската школа по кану каяк, където работеха Иван Нейов- Ванто и Николай Каменов- Колоса, печелеше успехи на шампионатите по кану-каяк предимно за юноши и девойки, а със своите призови места младият електроинженер даваше принос за отборните класирания. Бяха години на разгърнато строителство на химическия гигант- не оставаше време за редовни тренировки, често пъти - особено през летните дни - Богдан Иванов пореше дунавските вълни в късните нощни часове! Обикновено с моторницата го съпровождаше по Дунава треньорът Иван Нейов. И успехите продължаваха- шампион на страната, победител на регати в Германия и Полша, второ участие на Олимпиада- Рим`1964 година- отново финал и званието заслужил майстор на спорта.

След прекратяване на активната си състезателна кариера и откриването на Химкомбината, Богдан Иванов бе издигнат на работа в Министерството на химията и металургията, а после стана заместник председател на Федерацията по кану-каяк на обществени начала. Продължаваше да се интересува от успехите на видинския гребен спорт и да помага на подрастващите таланти.

© Снимка: Личен архив Хари Яръмов

През декември 1999 година- на Бала на спортиста- Богдан Иванов единодушно бе избран за "Спортист на века",
пред световния шампион по самбо Васко Соколов и другия наш изтъкнат кануист Борис Любенов. Прие отличието като награда за целия видински спорт. Сега- независимо от своите 75 години- продължава да спортува активно, често си идва в родния Видин и в един от последните ни разговори не скри голямото си разочарование, че на Олимпиадата в Лондон няма нито една българска лодка в дисциплините кану... Но Богдан е оптимист - във Видин вече трета година се утвърждава един клуб, който носи името на неговия треньор- клуб "Ванто" и тук със сигурност ще израстне поне един нов талантлив майстор на кануто, който отново ще прослави България.
По публикацията работи: Хари Яръмов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна