Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинското колоездене с над 100-годишна история

Няма спорт с по-дългогодишна история от колоезденето в град Видин. Според запазените архивни материали в нашия край колоезденето започва да се практикува като вид спортно начинание още в края на 19-ти век, когато се създава видинското гимнастическо дружество "Бдински юнак".

През перода 1900-1904 година към гимнастическото дружество дружество "Бдински юнак" любителите на колоезденето били обособени като отделна група, а официалното създаване на видинското колоездачно дружество "Стрела" е през 1905 година на учредително събрание от 16 колоездачи. Като първи идеен основанел на дружеството се сочи Цано Футов, но не са намерени факти за името на първия председател на "Стрела". За деловодител е избран Никола Копоев, първи войвода Георги Иванов и втори войвода Цано Цанов.

Две години след основаването си обаче колоездачното дружество престава да съществува
, поради организационни неуредици. "Стрела" възобновява за кратко дейността си през 1911 година, но едва през 1914-та в дружеството се забелязва известно оживление. През това време 15 колоездачи от неговите редици със собствени велосипеди се включват ентусиазирано в редовете на Българската армия и участват в Първата световна война. Групата е включена в първа колоездачна рота, в така наречената "Желязна кавалерия". След приключване на войната с ордени за храброст и гражданска доблест са наградени Георги Иванов- юнака, известният видински фотограф Петър Бръснарев, Коста Петров, Генади Граматски, Цено Цанов, Тома Иванов и други. Колоезденето обаче отново е със затихващи функции. За времето от 1924-та до 1946 година в продължение на 22 години дружество "Юнак" води задружен и добър организационнен живот.

През този период са провеждани редица отчетно-изборни и организационни събрания. Подобрява се съдържанието и управлението на работа в колоездачното дружество, приема се официална униформа и дружествено знаме. През 1925 година за кратко е избрано ново ръководство на "Юнак" с председател на настоятелството- фелдшера Петко Дочков. При неговото управление е бил определен ярко червения цвят на дружественото знаме и се взема стратегическото решение за проучване на възможностите за направата на колодрум в град Видин и набиране на средства за неговото построяване.

На 24 май 1925 година е осветено знамето на дружеството и открит колоездачния сезон. Традицията с официалния старт на състезанията продължава години наред при тържествена обстановка. Обикновено това се е случвало на бившия ловен парк край Видин, Божурица, Хайдук чешма, Св. Петър и други местности извън града. По традиция колоездачния сезон е закриван през месец октомври на Димитровден.

За периода 1920-1940 година на миналия век колоездачно дружество "Стрела" развива значителна дейност. Провеждат се излети и шосейни състезания за бързина и издръжливост до Белоградчик и Лом по различни маршрути. Популярността колоезденето постепенно нараства, а членовете на "Стрела" стават над 100. В касата значително нарастват средствата на фонд "Колодрум", като в края на двадесетте години дружеството вече се ползва с доверието на видинското гражданство и подкрепата на официалните власти.

През 1934 година се организира първата международна колоездачна проява, като дружество "Стрела" провежда излет до Неготин /бивша Югославия/, след дадено разрешение от Българския колоезачен съюз. През същата година видинчани постигат един от най-голямите си успехи по онова време в излета Мадара-Плиска-Преслав, където участват с 11 колоездачи и завършват на първо място в страната. Това е първата съюзна национална награда на видинското колоездачно дружество. С успехите значително се увеличава членската маса на "Стрела" и достига до 500 души. Сред тях са били известни личности от Видин, като Георги Иванов (юнака), Генади Грамадски, Петър Бръснарев (фотограф), Тома Иванов, Цено Ценов, Коста Петров, д-р Петър Симов, д-р Илия Калчев, д-р Младен Врачански, Петко Дочков (фелдшер), Цеко Петров, Соломон Аладжем, д-р Асен Веселинов, Димитър Лишков, Асен Белев, Петър Козарев, Манол Георгиев, Славчо Георгиев, Христо Христакиев, Младен Бечев, Стоян Томов (Шипо), Татул Тавитян, Цеко Неделков, Александър Хаджи Ангелов, Аспарух Иванов, Панто Христов, Йордан Денков, Борис Илиев (Джоки), Димитър Друмев (шекера) и много други.

През месец октомври на 1936 година, след дълги преговори колоездачното дружество получава разрешение на редут Ф9 да се построи колодрум. На следващата година комитета за телесно възпитание на българската младеж при видинсклата градска община по покана на кмета на града д-р Бърни Бончев (председател на този комитет) на свое редовно заседание взема решение да се отпусне място за построяването на футболно игрище "Виктория" за задоволяване на спортните нужди на град Видин. По късно на това игрище през средата на четиридесетте години се провеждат демонстративни състезания по колоездене.

През 1947 година колоездачно дружество "Стрела" се слива с народно дружество за гимнастика и спорт "Георги Бенковски" и местното туристическо дружество "Бонония". На следващата година двете дружества "Георги Бенковски" и "Спортист" се обединяват под наименованието на Народно физкултурно дружество "Бенковски-Спортист"-Видин, с което завършва етапа на обединението на спортните сили в града.

На 20 юни 1948 година тържественото се открива землената писта на видинския колодрум. По този повод са организирани и първите пистови състезания в град Видин. В тези състезания взимат участие ветераните Панто Христов, Борис Илиев (Джоки), Иван (милиционера), Ница Флоров и някои от подрастващите колоездачи, като Трифон Пантев (Титко), братята Боян и Васил Ставреви, Александър Врачански, Али Алиев (Турчина), Алеко Кузов и други.

Забележка: В материала са ползвани факти и исторически данни от книгата на Иван Маринов "Възникване и развитие на колоезденето във Видин".
По публикацията работи: Росен Ракаджиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна