Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Илиев- футболист №1 на Враца за 2012-та

Илия Илиев бе избран за футболист №1 на 2012 година в традиционната анкета във Враца. Признанието за навършилия наскоро 38 години капитан на "Ботев" е двойно, защото през есента той се превърна не само в лидер на отбора, раздиран от проблеми, но и в душата на възродения от Антони Здравков тим, който изплува и от сигурен изпадащ в "А" група се превърна в страшилище за грандовете.

Радва ли те признанието да си №1?
Разбира се, че съм радостен. Подобна награда получавам за трети път в кариерата си- в Дупница и Мездра са ме избирали за №1. Наградата обаче е и задължение. Предстоят ни тежки мачове през пролетта, а аз се надявам с представянето си да помогна на отбора да остане в групата.

Победният гол срещу "Черно море" беше хубав завършек на сезона, нали?
Да, радвам се, че вкарах, защото в предишните мачове- срещу "Ботев" Пловдив във Враца и в Монтана- имах възможности да реша срещите, но нямах късмет. Попадението срещу тима от Варна пък ни осигури 3 много важни точки, които ни дават спокойствие през зимната пауза.

Мислиш ли, че след като "Ботев" не е в зоната на изпадащите, ти и колегите ти сте си свършили работата?
Напротив, има доста мачове. В битката за оцеляване ще се включат и още отбори, а самата тя ще е жестока.

А кои отбори би искал да изпаднат?
Нямам претенции. Моята цел и желание е сред тях да не е "Ботев"- останалите не ме интересуват!

Ти остана дори и при т.нар. "италиански инвеститори", когато мнозина си тръгнаха. Трудна ли беше есента на 2012-а година в личен и професионален план за теб?
Всичко започна много трудно с италианците, нямаше никаква организация, а в отбора цареше хаос. Всяка седмица водеха по двама-трима и не беше ясно кой ще играе и кой трябва да си събира багажа. А в същото време в "Ботев" се водеха откровени ментета и "резултатите" не закъсняха... Първите 5 мача не спечелихме нито една точка, а головата ни разлика беше 1:16! В личен план мисля, че направих добри мачове, което ми стига. Важно беше завръщането на треньора Тони Здравков, който ни даде нужното спокойствие. В отбора се върнаха някои от предишните момчета, което ни даде и допълнителни сили.

След Нова година още четирима от т.нар. "стари пушки"- Рангелов, Валериев, Найденов и Ванков, се завръщат в "Ботев". Това добре ли е за отбора?
Това са местни момчета, те са част от отбора от години. Така че идването им само ще повиши класата ни. С тяхна помощ, както и на новите попълнения- двама-трима, които Здравков иска да привлече, ще станем още по-сериозен отбор.

Това значи ли, че "Ботев" ще стане страшилище за грандовете, понеже и ЦСКА, и "Левски" ще гостуват във Враца през пролетта?
Да, надявам се да е така. Ще ги чакаме софийските отбори, пък каквото стане! Но на тях няма да им е лесно! Ще им е тежко…

Превърна се в любимец на публиката. Какво би казал на хората, които идват на всеки домакински мач и ви подкрепят?
Искам да им благодаря и да им кажа да го правят и през пролетта. Ние, момчетата от отбора на "Ботев", сме им задължени. Като капитан обещавам да продължим да ги радваме! Публиката ни беше 12-ия играч през есента- беше близо до нас и в трудните, и в сладките моменти. Така че искам да обещая на привържениците на "Ботев", че ние ще продължим да ги радваме и през пролетта!

Какво би си пожелал за 2013-а година?
Преди всичко здраве! Моля се и контузиите да ме отбягват. Не на последно място ми трябва и късмет!
По публикацията работи: Жоро Александров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна