Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биатлонистка от Берковица в Топ 10 на Viasport.bg

Берковчанката Ния Димитрова е сред избраните в Топ 10 на най-добрите млади спортисти на България за 2012 година в анкетата на www.Viasport.bg.

Младата надежда на биатлона е номинирана заради отличните си резултати през 2012 година- тя е европейска шампионка по биатлон за девойки в спринта на 7.5 км и бронзова медалистка в преследването от шампионата в Осърбле, Словакия. Освен пълния комплект медали от Европейското първенство, през сезона Ния спечели и сребро на световното първенство за младежи и девойки на 6 км, което се проведе в Контиолахти, Финландия.

Ния Димитрова стартира кариерата си от берковския клуб по биатлон "Ком - Берковица" под ръководството на европейската шампионка Павлина Филипова и Вероника Григорова.

"Ния е със здравословни проблеми в момента, има болки в кръста, а тепърва в края на януари предстоят важни състезания- Световната купа и Европейското по биатлон в Банско. При жените е трудно, а и тя е девойка, но резултатите от миналата година са повече от прекрасни. Навремето именно заради Ния Димитрова и Десислава Стоянова направихме клуб по биатлон в Берковица. Родителите им много искаха децата им да тренират и да развиват този спорт. Не може от едно дете да се каже, дали ще стане състезател в тази дисциплина, но е важно то да е трудолюбиво и да има воля, а при тези две момичета изглежда са се съчетали и двете неща. След като влязат в големия женски биатлон, те ще покажат своя потенцал, сигурна съм. Радвам се, че и двете засега ме надминават като успехи на младежки и световни първенства. Деси от догодина е при жените, а пък Ния има още една година при девойките. Деси има някои неточности в стрелбата, а пък за Ния се надяваме скоро здравословните проблеми да отшумят. Биатлонът в Берковица и България има бъдеще като спорт, благодарение на младите", коментира Павлина Филипова.

През декември 2012 година Ния Димитрова бе отличена и в традиционната "Синя звездна класация" на спортен клуб "Левски", в която европейската шампионка за девойки получи награда в категория "Устойчиво развитие в детско-юношеската възраст".

Кой е победителят в анкетата на Viasport.bg за 2012 година ще стане ясно на официална церемония в София на 16 януари.
По публикацията работи: Петя Генова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна