Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Петров е роден лидер

Футболните легенди на България и Астън Вила играха пред 11 000 зрители в благотворителния мач "Благодарим ти, Стан!" в София, който завърши при резултат 4:2 в полза на трикольорите. Много големи футболисти на България уважиха поканата на Стилиян Петров за тази среща. Приходите от двубоя ще отидат за деца, болни от левкемия. След срещата бившият капитан на България, Селтик и Астън Вила обяви, че ще дари още 10 000 паунда за благотворителната кауза.

Преди срещата сътрудникът на Радио Видин Любо Андреев потърси първите треньори на Стилиян Петров в Монтана:

"Помня Стилиян още от 3 клас. Наблюдавах, го докато играеше футбол в квартала, в който живеех тогава. Направи ми впечатление с релефната си мускулатура на краката, с хъса, с който нанасяше удара по топката в квартала и с факта, че всички го слушаха, макар че другите деца бяха по-големи от него, личеше, че е тарторът на групата. Предложих им да дойдат на стадиона. На следващия ден дойдоха всички. Така се започна...

© Снимка: БГНЕС

Първият му официален дебют бе в Лом, когато бе в 5 клас. Срещата беше между детските отбори на Лом и "Септемврийска слава". Започна като титуляр, въпреки че останалите момчета бяха с 2 години по-големи от него. Бихме с 4:1, спомням си, че Стилиян отбеляза 3 гола. Още тогава се виждаше, че в него има много големи заложби. Започна да израства, тренираше много упорито, оставаше след тренировките да тренира индивидуално. Голям дял за развитието му има и колегата Любо Трайков, който работеше много с него. Плодът на нашия труд се видя по-късно - всички са свидетели докъде стигна във футбола. Гордост е за Монтана, че е рекордьор по участия и капитан на националния отбор. Миналата година написах на 19-метровия плакат в Монтана, посветен на Стилиян: "Кураж капитане, отново ще водиш кораба. Монтана те обича!", разказа първият треньор на Стилиян Петров в Монтана - Цанко Първанов.

"В цялата си кариера не съм срещал, по-отдаден на работата си и по-дисциплиниран човек от Стилиян Петров. Бях убеден, че с труда, който полага ще постигне резултати, което в последствие се доказа. Той бе първият състезател, наложил се в "А" група преди да нъвърши 17 години. Желая му да е жив, да е здрав и да остави ярка следа и като треньорв Астън Вила!", каза първият треньор, наложил Стилиян Петров в мъжкия отбор на Монтана - Боян Гергов.

По публикацията работи: Любо Андреев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна