Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митко Ценов първи на 3000 метра в Пловдив

Още със слизането си от самолета Митко Ценов спази обещанието си да "мачка" противниците си. Амбициран от лишаването му от Европейската титла, мездренският лекоатлет спечели бягането на 3000 метра на Международния турнир "Вулпев-Бахчеванов" в Пловдив с време 8.22,15 м. Втори е Тихомир Костов, също състезател на СК "Атлет" Мездра, с време 9.37,15, а трети Величко Манолов СКЛАТ "Тракия", с време 10.35,77.

Мездренски лекоатлети финишираха първи и в дистанцията 800 метра победител е Сава Тодоров с време 1.52,41 мин., а второто място е за Иван Попов, с време 1.52,67. Трети остана Йордан Кралев от клуб "Юниверсал", с време 1.56,42. 

Над 300 лекоатлети се състезаваха в 22 дисциплини на дванадесетия пореден Международен турнир "Вулпев-Бахчеванов", който се провежда в памет на заслужилите пловдивски треньори по лека атлетика Стефан Вулпев- бягания, и Димитър Бахчеванов- хвърляния, създали много атлети, донесли на България европейски, световни и олимпийски титли и медали.

Припомняме: На 14 юли 2013 година Митко Ценов, който спечели титлата в бягането на 3000 метра с препятствия на европейското първенство по лека атлетика за младежи и девойки до 23 години в Тампере, Финландия, бе дисквалифициран и титлата му бе отнета. 20-годишният състезател на СК "Атлет" Мездра бе най-бърз във финалното бягане с време 8:32.74 мин. Втори остана водачът в европейската ранглиста за сезона в тази възраст Абделазиз Мерзуги (Испания) с 8:34.64 мин., а трети се нареди Джузепе Гератана (Италия) с 8:35.55 мин.

Според съдиите Митко Ценов по време на бягането си е стъпил извън очертанията на пистата. От щаба на българската лекоатлетическа делегация в Тампере веднага бе подадена контестация. След едночасово заседание контестацията на българската делегация бе отхвърлена. Така шампион на 3000 метра с препятствия стана испанецът Абделазиз Мерзуги, който в състезанието финишира на близо две секунди след Митко Ценов.

Другият представител на СК "Атлет" Мездра на шампионата в Тампере- Иван Попов, се класира на 19-то място в бягането на 1500 м при младежите. Той финишира десети в първата полуфинална серия с време 3:49.80 мин., което го остави извън финала.

Информация на www.sportal.bg.
По публикацията работи: Петко Котларски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени