Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои традиционното масово изкачване на връх Миджур

Двете туристически дружества - "Белоградчишки скали" и "Бонония" преди заедно изкачваха върха, но по различни причини вече не е така - вчера бе изкачването, организирано от белоградчишкото туристическо дружество, а следваща събота, 3 август, е изкачването на видинското дружество. Тази година е 24-ото издание на похода.

"Списъците се попълват вече, имаме обаждания от 5-6 града от цяла България. Връх Миджур се изкачва от няколко страни - класическото изкачване е от Горни Лом, другите са от Чупрене, от Бабин зуб в Сърбия, от Мартиново и от Чипровци. Миналата година всички групи се събраха на върха и беше много интересно."
, каза за Радио Видин Богомил Петров от туристическо дружество "Бонония".

Не бива обаче да се подценяват планинските условия, всеки трябва да е добре екипиран и подготвен за 5-часовия преход. Случват се и инциденти:

"Преди 9 години се изгубихме. 4-ма души се увлякохме и заради падналата мъгла без да знаем пресякохме границата със Сърбия. Арестуваха ни и трябваше да прекараме нощта в полицейско управление. Неприятно преживяване, което днес обаче си спомням с удоволствие. Планината никога не трябва да се подценява!", добави Богомил Петров.

Любители на природните красоти от Врачанско също ще изкачат за 10-и път най-високия връх в Западна Стара планина- Миджур. Това съобщи секретарят на туристическото дружество "Веслец" Георги Петков. Той припомни, че изкачванията на високия 2 168 метра връх са традиционни от 23 години насам. Този път обаче туристите от Враца и региона ги очаква още нещо. Какво е то- разказва Георги Петков:

"Планираме изкачване откъм сръбската страна, откъдето е по-красиво. Ще преспим в Зайчар и оттам се отправяме към Бабин зуб, където ще преспим в един горски дом. Между 2 и 4 август ще осъществим тази акция. Като в събота, на 3 август, е придвидено изкачването на върха, а след това и среща с нашите сръбски колеги."

Все още има свободни места- записвания се правят на телефон 0888 582438- Георги Петков.

Повече за масовото изкачване и необходимата екипировка, можете да чуете в звуковите файлове.
По публикацията работи: Цветомир Цветанов и Жоро Александров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна