Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата гарантира 40 милиона лева студентски кредити

Снимка: Ивайло Михайлов

Държавата гарантира студентски кредити за 40 милиона лева тази година. Близо 13 000 студенти до момента са се възползвали от този вид заеми. 

Държавната гаранция от 40 милиона лева за студентски кредити е предвидена в бюджета за тази година. Всеки студент или докторант ще може да изтегли заем при по-добри условия, обясни министърът на образованието Анелия Клисарова.

Студентите вземат около две хиляди лева кредит, който е свързан с плащане на студентски такси и вторият вид кредит за издръжка - неговата средна стойност е около 3 хиляди лева.

До 7 процента ще е лихвата по кредита, е записано в правителственото постановление. Заемът започва да се изплаща след завършване на образованието и започване на работа.

Защитният механизъм на държавата е, че трябва да има договор с държавното висше училище, че е студент и това е гаранцията за изплащане на кредита.

Близо 21 милиона и половина лева допълнително получиха висшите училища. С 5,4 милиона лева ще се стимулира обучението на педагогическите, природните и техническите и инженерните специалности. Останалите 16 милиона лева ще бъдат разпределени според класацията на висшите училища в оценката за качество на обучението, обясни министър Клисарова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна