Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 500 бебета годишно са със сърдечни малформации

Снимка: Евелина Стоянова - БНР

Около 500 бебета у нас всяка година са с вродени сърдечни малформации. Това е най-честата причина за ранна детска смъртност . 

Ако болестта не се  диагностицира и лекува, смъртността й е висока. 

Началникът на клиниката по детски болести и кардиология, доц. Маргарита Цонзарова насочва към симптомите на сърдечните малоформации:

Една не малка част се изпращат направо от родилните домове, където неонатолозите откриват сърдечния шум, когато най навреме идва при нас. Други деца малко по късно развиват симптоми на сърдечна недостатъчност, а именно дишат учестено, изпотяват се, не се хранят добре, не наддават на тегло. Това са признаци, които трябва задължително да се консултират и има трета група, които много по късно в училищна възраст се откриват.

Кардиологичната  болница е поискала от Министерството на здравеопазването децата със сърдечни заболявания, одобрени за финансиране от Фонда за лечение на деца в чужбина, да се насочват към нашата болница. Основният мотив е недофинансирането на клиничните пътеки за детска кардиохирургия, посочи хирургът Стоян Лазаров:

Здравната каса да каже, това струва толкова в тази възрастова група и то е  повече,  отколкото в  другата, ние го плащаме. Ако едно нещо тука можем да го направим за 15 хиляди евро, в чужбина фонда плаща 45-55 хиляди евро само за лечението. Всичко това струва неимоверно много средства.

На 14 февруари лекарите в Националната кардиологична болница ще преглеждат безплатно деца за вродени сърдечни малформации . 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна