Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ: Възможността за обжалване на спирането на ОУП на Царево е притеснителна

Снимка: БГНЕС

Възможността за обжалване на заповедите за спиране на действието на Общия устройствен план на Царево е притеснителна, защото крие риск от застрояване, коментираха депутати от ГЕРБ. Заповедите бяха издадени от министрите на околната среда и на регионалното развитие.

В заповедта на министъра на околната среда е посочено, че възможността за обжалване не спира изпълнението й. Депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова заяви:

Виждаме как управляващите умело се извиняват със съда, за да не предприемат определени действия, а падането на тези доводи ще означава, че строителството в парк "Странджа" ще може да започне веднага.

Как ще бъде защитено строителството в парк "Странджа", ако заповедите за спиране на Общия устройствен план на Царево бъдат отменени при евентуално съдебно обжалване, заместник-министърът на околната среда Атанас Костадинов коментира така: 

Това, че няма нов Общ устройствен план или екологична оценка, или че няма план за управление на природен парк "Странджа" не означава, че няма да се спазва екологичното законодателство. 

Атанас Костадинов допълни, че за 60 процента от бреговата ивица на природен парк "Странджа" не са предвидени никакви дейности.

Депутатите от комисията по околна среда не приеха предложенията на народни представители от ГЕРБ. Те поискаха до края на годината да се приемат и Общият устройствен план на Община Царево, и екологичната оценка към него, а също да бъде одобрен план за управление на парк "Странджа".

Лиляна Павлова предложи и законодателни промени, за които настояват еколозите - да не влиза в сила общ устройствен план без екологична оценка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени