Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Силистра иска 200 хиляди лева допълнително за зимна поддръжка

Снимка: БГНЕС

Кметът на Силистра Юлиян Найденов е поискал от държавата 200 хиляди лева допълнителна субсидия за справяне с тежката зимна обстановка.

С бюджета за тази година на Община Силистра е определена държавна субсидия за зимно поддържане в размер на 66 400 лева. Предвид традиционно тежките зимни условия в района, сумата е в пъти по-малка от реално необходимите средства, обяви кметът Найденов: 

Градове, които са в Южна България, или градове, които са по морето, имат много по-голямо финансиране от това, което е при нас. Количеството снеговалеж, което беше, е най-голямото в цяла България. Нито в планините, нито в която и да е друга част на страната не е имало такова количество сняг и това наистина затрудни всички.

За несправяне със задълженията в първите дни от тежката зимна обстановка в края на януари, фирма "Синева", с която общината има договор за зимно поддържане, е глобена с 5400 лева. Кметът обаче смята да отиде и по-далеч: 

Тази точка от договора, която имаме с фирмата "Синева" за снегопочистване, да отпадне. Сега ние сме сигурни, че фирма "Синева" на този етап не може да се справя със снегопочистването в нашия град с техниката, която разполага. Това ще бъде моето предложение.

За справяне с тежката зимна обстановка само в селата на общината досега са похарчени над 72 хиляди лева. Финансовите разчети за разходите в град Силистра все още не са готови.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна