Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер Енрико Лета подаде оставка

| обновено на 14.02.14 в 16:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оставката на премиера на Италия Енрико Лета вече е факт, след като той я връчи лично да президента Джорджо Наполитано. До вечерта италианският държавен глава трябва да определи графика за консултации на парламентарно представените политически формации за сформирането на нов кабинет.

До оставката се стигна  поради създалата се конфликтна ситуация между Лета и лидера на партията - кметът на Флоренция Матео Ренци.

Със 136 гласа “за”, 16 "против" и двама въздържали се ръководството на демократите одобри документа на секретаря на партията Матео Ренци за промени в политиката на партията и радикални промени за развитието на страната. Това означаваше, че премиерът Енрико Лета - също демократ, трябва да подаде оставка.

Случаят  е особен, тъй като Матео Ренци, който бе избран на първични избори в края на миналата година за секретар на партията, е убеден, че може да разчита на по-широка коалиция с дясноцентристкото пространство в парламента, в случай че стане министър-председател. Дали това ще се случи и как, зависи от президента на страната Джорджо Наполитано. Той е против разпускането на парламента и нови предсрочни избори, след тези преди година, и държеше демократите да решат сами своя вътрешнопартиен конфликт. Важна подробност е, че все още не е приет нов Изборен закон, за който имат своя уговорка Матео Ренци и Силвио Берлускони. Освен това Италия поема управлението на ЕС от юли тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна