Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1 милион души остават без ток в Съединените щати заради снежните бури

| обновено на 14.02.14 в 11:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поредната за тази зима снежна буря парализира североизточната част на Съединените щати. Югът бе покрит с лед - нещо необичайно за този по принцип топъл регион, предаде Асошиейтед прес. Лошото време в САЩ причини смъртта на най-малко 21 души. Сред жертвите е бременна жена, която била блъсната от малък снегорин на паркинг в Ню Йорк, докато оставяла покупки в колата си.

Снегът и суграшицата доведоха до анулирането на над 6500 полета и до затварянето на много училища и магазини. Автомобилният трафик също бе сериозно нарушен. Риенето на сняг от шофьори и изоставените коли се превърнаха в обичайна гледка по пътищата.

Около 1,2 милиона битови и промишлени абонати останаха без електроснабдяване с преминаването на бурята от юг на североизток. Към снощи около 550 000 от тях все още бяха без ток, най-вече в Джорджия и Каролина. В резултат стотици хиляди жители в южните щати чакаха на студено електроснабдяването да бъде възстановено.

В столицата Вашингтон паднаха 23 сантиметра сняг, в Ню Йорк - близо 25 см, а в някои части на Ню Джърси - над 28 см. На места валежите намаляха постепенно през вчерашния ден, но прогнозите са за нова снежна вълна тази нощ. Това е една от най-снежните зими в историята на Съединените щати, откакто се води статистика. 

Големите езера на границата между Съединените щати и Канада замръзнаха почти изцяло за първи път от 20 години вследствие на новия студен фронт, преминаващ над Северна Америка. 87 процента от повърхността на езерата е покрита с лед. За последен път подобен феномен е бил наблюдаван през 1994 г. Тогава е била замръзнала 94 процента от повърхността на езерата.

Информацията е на БТА.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна