Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на БВП с 1 % през последното тримесечие на 2013-а г. отчете НСИ

| обновено на 14.02.14 в 14:24
Снимка: БГНЕС

Националният статистически институт отчете през четвъртото тримесечие на 2013-а г. нарастване на брутния вътрешен продукт с 1 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година. Нарастване  с 0,4 на сто или  21 млн. лева има и спрямо третото тримесечие на 2013-а.

С най-голям дял в добавената стойност е секторът на услугите, следван от индустриалния и аграрния сектор. Най-голям ръст бележат индивидуалното потребление и износът на стоки и услуги. 

Регистриран е положителен икономически растеж на колективното потребление - с 2,9 на сто, в сравнение със същия период на предходната година. 

Младежката безработица се е увеличила с един и половина процентни пункта до 22.2 на сто през последното тримесечие на миналата година - показват последните данни на националната статистика. За същия период без работа са близо 440 хиляди българи, а коефициентът на безработица - 13 на сто. Продължително безработните са 263 хиляди и 700.

1 228 лв е общият доход на човек от домакинство за последните три месеца на миналата година, което е повишение с малко над 6 на сто спрямо 2012. В същото време общият разход на човек се е повишил със 7 и половина % - показват данните.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна