Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на Свети Валентин папа Франциск приветства влюбени от цял свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в историята на Ватикана, в деня на Свети Валентин папа Франциск организира международна среща на влюбените. Тя се състоя на площад "Св. Петър" в Рим  в присъствието на близо 30 000 души от над 30 страни.

Под лозунга "Все още не са женени, но се обичат и искат да се обичат завинаги", площад "Св. Петър" се превърна в необятна празнична арена с много музика. Изпълнения на популярни песни от религиозен и общочовешки характер  в  рок, поп, джаз и стил госпъл, както и различни химни от световните срещи на младежта, проведени под егидата на Ватикана, огласиха лазурния февруарски ден. Един специален знак срещу кризата, поставила в особено трудно положение младите хора.

В тази посока, в словото си към сгодените и влюбените, папа Франциск изтъкна, че да се създаде семейство, което да пребъде във времето, е изкуство, базирано на взаимното развитие. Семейството е една особена връзка, подлежаща на градивност, така както се гради един дом, каза още той и подчерта, че тези принципи са базата на развитието изобщо в различните негови спекти.

Папа Франциск изказа несъгласие срещу културата на краткотрайните семейни връзки и  посочи колко е важно качеството на взаимния стил на живот, на взаимното преодоляване на трудностите, което води до израстване на едно семейство – пример за децата в него и важно наследство за тях.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна