Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регистрираните носители на ХИВ у нас са 1852 души

Регистрираните носители на ХИВ у нас са 1852, съобщи Тонка Върлева, директор на програмата Превенция и контрол на ХИВ и СПИН. По повод Деня на влюбените, добороволци към програмата организират забавни събития, за да обяснят най-вече на учениците как да се предпазват от СПИН.

Близо 350 хиляди лица са се изследвали за ХИВ през 2013 година, съобщи д-р Тонка Върлева:

Над 63 процента от новорегистрираните ХИВ позитивни лица са научили своя статус в разкритите 19 кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране и в 17-те мобилни медицински кабинета на програмата.

 Д-р Върлева смята, че младежите са все по-информирани за предпазването от СПИН: През 2008-2009 година над 55-56 % от новоинфектираните бяха млади хора под 29 години. Миналата година процентът на младите хора беше вече сведен почти до 40.

От началото на тази година са регистрирани нови 22 серопозитивни лица, като преобладават мъжете пред жените. Инициативата "Животът е безценен" обхваща цялата страна.

Хората да бъдат информирани повече за начините за инфектиране и предпазване от ХИВ и СПИН. Това е здравнообразователна кампания. Целта е да се провери и надградят знанията за безопасна любов и безрисково сексуално поведение, съобщи още доктор Тонка Върлева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени