Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандирания "Мафия" на подписването на договори за Северната скоростна тангента

Снимка: БГНЕС

На фона на викове "Мафия" и блокиране на кръстовището пред Агенция "Пътна инфраструктура" бяха подписани договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента. Собствениците на земи по трасето на Северната тангента протестираха за пореден път заради ниската цена на отчуждаване. 

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на пътната агенция Стефан Чайков подчертаха:

Скоростната тангента беше проектът, избран, за да спасим загуба от средства по Оперативната програма "Регионално развитие". Северната скоростна тангента е от особена важност и значимост за град София. Тя свързва три коридора - "Хемус - Люлин", "София - Калотина" и "Тракия".

Това е един от най-сложните в техническо отношение обекти, който е изпълняван въобще в България. Големите съоръжения са 19 на брой. Северната скоростна тангента ще бъде с магистрален габарит. Очакваме горе-долу до средата на лятото или в ранната есен да стартира същинското строителство на обекта, като общият срок е 15 месеца.

Според министър Терзиева проектирането трябва да започне въпреки протестите: 

Отчуждителните процедури на този етап няма как да спират изпълнението на договора. Експертните оценки са подготвени от експерти, специално определени чрез обществена поръчка по времето на правителството на ГЕРБ и подлежат на съдебно обжалване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна