Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителка на ДАТО е задържана заради изнасяне на класифицирана информация към контролирани лица

| обновено на 18.02.14 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Задържана е 50-годишната Антоанета Първанова, служител на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Твърди се, че в продължение на минимум два месеца срещу заплащане тя е информирала хора, които са обект на специални разузнавателни средства. Разследването продължава и периодът може да се окаже по-дълъг.  Заедно нея са арестувани още трима души, съобщиха на извънредна пресконференция от прокуратурата и от ДАНС.

Първи за нерегламентирания интерес на Първанова към подслушвани лица е разбрал шефа на ДАТО Цветан Китов благодарение на системата за вътрешен контрол. После случаят е поет от ДАНС и след това отива в прокуратурата. Установено е, че месец и нещо в края на миналата година Първанова е влизала многократно в системата и е точила информация, която е подавала на поръчалите я лица на цени от 500 до три хиляди лева.

Клиентите й заместник главният прокурор Борислав Сарафов упорито наричаше абонати.

Един уличен дилър трудно може да си позволи да проверява дали е подслушван или не. Това са лица на по-високо, специално ниво. Политици няма за момента, каза Сарафов.

Участници в пресконференцията говориха за морални щети, нанесени от служителката на ДАТО, намеквайки, че е поставила под заплаха важни за разследващите разработки.

Вие как мислите? Дали е възпрепятствала едно разследване, когато е изнасяла информация дали определени лица са на контрол, като е изнасяла информация и по отношение на мотивирането на искането СРС-та, каза Сарафов.

Иначе съвместната акция беше посочена като рекламна за ефекта от СРС реформата.

Това е един прекрасен пример за това, че е възможно прилагането на СРС-та да става в две независими една от друга институции. Представете си тази жена, която е имала възможност да проверява всеки ден телефона си дали й се подслушва и дали по нея се прави нещо, какво би станало, ако всичко беше съсредоточено на едно място. Нямаше да можем да го хванем това. Така имаме взаимен контрол, каза агент номер едно Владимир Писанчев.

Антоанета Първанова е обвиняема за разгласяване на държавна тайна. Посредник между нея и абонатите й бил зет й. Тя е арестувана на работното си място, а той заедно с още двама души в столичен мол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!