Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

През май Здравната каса ще остане без резерва си за непредвидени разходи от 279 млн. лева, както и без другите два "буфера": излишъка от 80 млн. лева и надсъбраните здравни вноски. Това прогнозира пред Труд представителят на пациентите в надзора на Касата Иван Димитров. От НЗОК коментират, че нямат притеснения, а и след юни може да се иска актуализация на бюджета.

След повече от двегодишно обсъждане на образователни модели, стратегии и закони и изпълнение на проекти за десетки милиони от държавния и европейския бюджет, реформата в средното образование е пред спиране. Такава заявка направи министър Анелия Клисарова, изправена пред протести от родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията, посочва Сега.

За първи път университет у нас ще записва студенти с резултати от международни изпити като TOEFL и IELTS. Засега системата ще действа само в Стопанския факултет на Софийския университет. От Алма матер се надяват по този начин да привлекат младежи, които се колебаят дали да кандидатстват в България, или в чужбина, съобщава Преса.

Учениците да се явяват на национален изпит по информатика след завършване на осми клас. Идеята е препитването да оцени дигиталната компетентност на тийнейджърите. Това предвижда стратегия за прилагането на информационните технологии в образованието за 2014-2020 г. В документа пише още, че на учениците в профилирани и професионални гимназии ще се издават и сертификати за IT уменията, отбелязва Монитор.

Тайни агенти по храните ще обикалят щандовете по магазините. Те ще се правят на обикновени клиенти и докато се преструват, че пазаруват, всъщност ще следят за нарушения в магазините. Инспекторите под прикритие ще внимават и дали техните колеги "в униформи" си вършат съвестно работата, пише Стандарт.

Нотариусите предлагат договорите за продажба на дялове от дружества и за прехвърляне да се вписват в създадена и поддържана от тях информационна система. Целта е да се сложи край на зачестилите кражби на фирми, посочва 24 Часа.

Малки и средни български компании ще могат да кандидатстват за финансиране на иновации директно от Брюксел. Това ще стане по програма "Хоризонт 2020", която е с бюджет 79 млрд евро. Парите се разпределят на конкурсен принцип в конкуренция между всички кандидати от Европейския съюз и асоциираните държави, информира Капитал Дейли.

Служителка на службата за Оперативни технически операции е арестувана, защото е подавала на външни лица информация за това дали спрямо тях се прилагат специални разузнавателни средства. На Антоанета Първанова е повдигнато обвинение за изнасяне на държавна тайна, пише Дума.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени