Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството разглежда наредби, улесняващи достъпа до обезщетения за безработица

Правителството планира да разгледа на днешното си заседание наредби, улесняващи достъпа до обезщетения за безработица. 

От 1-ви април безработните ще могат да искат от НОИ обезщетение, без да носят документ за регистрация в Бюрото по труда. Справката между Института и Агенцията по заетостта ще се прави по електронен път. Няма да се изисква и информация за трудов, служебен и осигурителен стаж, когато тя е в базата данни на НОИ. В наредбите е записано, че по електронен път вече може да се иска преизчисляване на пенсия или заявление за отпускането й.

Наследствени пенсии за учащи няма да се плащат, ако лицето прекъсне обучение заради слаб успех, има незаверен семестър или е отстранено от учебното заведение със заповед на ректора, предвиждат други промени.

Определя се и ползването на обезщетение при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст. Майката-осиновител ще подава декларация пред работодателя за едногодишния отпуск, а сумата, която ще получава от осигуряването, ще се изчислява на базата на дохода за предходните 18 месеца.

Министерският съвет ще промени и тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта. Така административните услуги по Закона за хазарта ще могат да се изпълняват по електронен път.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна