Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Къртицата" в ДАТО е на свобода с мярка "подписка"

Снимка: БГНЕС

Служителката от Държавна агенция "Техническо обслужване", арестувана за продажба на информация за подслушвани лица, вече е на свобода. На Антоанета Първанова е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка".

От държавното обвинение обясниха за "Хоризонт", че на този етап няма данни тя да планира да се укрие, а тъй като е отстранена от длъжност, няма как да манипулира доказателства. 

Първанова е обвинена, че в продължение на повече от месец в края на миналата  година, това засега е документираният период, е продавала на цени между 500 и 3000 лева месечно информация на разследвани лица дали ги подслушват. Абонатите й са били средно ниво бизнесмени, а посредник в контактите с тях бил зетят на Първанова. Засега обаче с обвинение за разгласяване на класифицирана информация е само тя.

Задържането на служителката от ДАТО даде основание на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, шефа на ДАНС Владимир Писанчев и председателя на агенцията за подслушване и следене Цветан Китов да обявят акцията за доказателство за новото сътрудничество между службите и за ефективността на СРС-реформата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна