Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата има данни за трети пряк участник в атентата в Сарафово

| обновено на 20.02.14 в 12:16
Снимка: МВР
Прокуратурата има данни за трети пряк участник в атентата на летище Бургас през юли 2012-а година. По тази причина се отлага за неопределено време внасянето на обвинителен акт срещу отговорните за атентата. Това стана ясно от думите на главния прокурор преди началото на редовното заседание на Висшия съдебен съвет. Сотир Цацаров не уточни кой е третият участник, както и има ли напредък по довеждането в България на останалите двама заподозрени. Главният прокурор обеща забавянето на разследването и на внасянето на обвинителния акт два е в полза на осигуряването на по-стабилни доказателства. Цацаров не се ангажира със срокове кога ще има обвинениe и обвинителен акт, както направи миналата година, обещавайки това да се случи до първи март:

Това не означава, че внасянето на обвинителния акт се отлага за неопределен период от време. Напротив, това означава, че ще е неоходимо още малко време, но ще разполагаме с повече доказателства. По отношение на другите две лица, решението дали ще бъдат предадени е на друга държава, не е наше. Отговор нямаме, но имаме направено запитване по съответния ред.

По инициатива на Цацаров и още четирима членове на ВСС беше обсъдена и приета декларация, осъждаща протеста в Пловдив по време на делото за собствеността на "Куршум джамия". Беше отправено категорично послание, че намеса в работата на независимия съд няма да се толерира, няма да бъде оставен без последствие и опитът за насаждане на етническо напрежение с политически цели.

Пловдив е един толерантен град. Пловдив е град, който не е свикнал да вижда запалени джамии и гражданите на Пловдив не са хора, които биха атакували турско, гръцко или дявол знае кое консулство. И ако някой мисли, че на територията на Пловдив или който и да е град може да разиграва тази карта с технически или политически цели, няма да успее, така, както не успя в Пловдив.


Главният прокурор коментира, че повдигането на конкретно обвинение срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров във връзка със скандала на летище Варна се забавя, за да бъдат разпитани преди това депутатите от партията, които твърдят, че нещата, свързани с инцидента, не са така, както ги представя прокуратурата. Засега обаче обвинението среща проблеми с призоваването на депутатите, тъй като призовките се пращат през ръководството на Народното събрание.

Относно скандала със служителка от ДАТО, която беше задържана да продава информация за подслушвани лица, Цацаров уточни, че разследването продължава да прави опити да се установи дали преди периода, за който тя сега има повдигнато обвинение - последните месец и половина в края на миналата година - тя е продължавала да продава информация, включително и докато е била служител на бившата вече служба СДОТО:

Това е било библиотека с абонамент. Желаеш да провериш дали си в регистъра, желаеш да провериш дали си записван, желаеш да провериш нещо повече, не само дали си записван, а и кои са ти контролираните телефони, че даже и кой е оперативният работник, на който се предава съответната информация. Плащаш и можеш да го провериш. Е, поне това го спряхме!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна