Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима българи са били задържани в Атина за трафик на деца

| обновено на 21.02.14 в 11:34
Снимка: МВР

Четирима българи са арестувани в Гърция за организиране на мрежа за трафик на деца. Едно от бебета е откраднато от биологичната му майка.

Гръцката полиция разби поредната мрежа за трафик на деца с цел незаконно осиновяване. Парадоксалното в този случай е, че едно от децата, новородено на две седмици, е открадното от жената, която се грижи за него. Майката е българка, която си е оставила детето на своя позната за няколко часа, докато подаде документи в дипломатическата мисия в Солун за връщане на детето в България. Докато майката си урежда документите, нейната позната, също българка, открадва детето, предава го на човек от мрежата за нелегален трафик за продажба срещу 6500 евро.

Веднага е подаден сигнал до полицията, която арестува две българки в кантора на нотариус в Атина, където са подписали декларация, че детето е на една от арестуваните и тя е съгласна на осиновяване.

Детето е предадено на биологичната му майка.

По повод на този случай гръцката полиция разкри канал за нелегално осиновяване на българчета, който е действал дълго време. Арестува и двама българи, организатори на цялата процедура по намиране на деца и бездетни гръцки семейства, готови да платят за осиновяване.

Издирват се още няколко лица, участвали в схемата.

Българите са единствените чужденци в Гърция, които продават децата си, коментират гръцките медии.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени