Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

85-те картини от Хуан Миро отново ще бъдат предложени за продажба на търг

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аукционна къща "Кристис" оповести, че през юни отново ще изложи на търг 85-те творби от испанския художник Хуан Миро, чиято продажба беше отменена в началото на февруари заради съдебни разправии в Португалия, предаде Франс прес. 

Продажбата на колекцията беше отменена заради спор, при който беше сезирано португалското правосъдие, се казва в комюнике на аукционната къща от 4-ти февруари. "Кристис" обаче не е замесена в този спор. 

Колекцията е собственост на Португалия, която се надяваше постъпленията от продажбата й да отидат в държавната хазна. 

През февруари административен съд в Лисабон разреши продажбата им на търг. Така беше отхвърлено искането на друг съд, който препоръча търгът да бъде отменен по настояване на опозиционната португалска Социалистическа партия. 

Колекцията става собственост на португалската държава след национализирането на банката БПН през 2008-а година заради значими загуби от измамнически операции, утежнени от международната финансова криза.

"Кристис" отбеляза, че става въпрос за една от най-впечатляващите колекции с творби от Миро, които някога са били излагани на търг. Тя включва неговия шедьовър "Жени и птици", оценен на 4 - 7 милиона британски лири. Очаква се продажбата й да донесе над 30 милиона лири приходи, отбелязва БТА.

Решението на португалското правителство да продаде 85-те творби от Миро предизвика голямо вълнение в културните среди в страната. Петиция в интернет за запазването на колекцията бе подписана от близо 9000 души.

Значението на Хуан Миро за историята на изкуството е безспорно, бяха изтъкнали депутатите социалисти. В Португалия няма друга колекция с подобна стойност от същия художник или негов колега от същата епоха.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна