Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийски евродепутат предлага повече правомощия за ЕС за налагане на правилата на демокрацията и спазването на човешките права в страните членки

Снимка: Wim Barbier

Очаква се Европейският парламент да поиска на пленарно заседание следващата седмица увеличаване на правомощията на Европейския съюз при налагането на дисциплина на страните членки, в които демокрацията и спазването на човешките права са застрашени.

Предложението се съдържа в доклад на белгийския евродепутат от групата на либералите Луи Мишел. Текстът ще бъде обсъден на 26 февруари и гласуван на следващия ден. Ако бъде гласуван, докладът няма да е обвързващ за Европейската комисия, но ще бъде силен политически сигнал.

В текста се посочва, че ЕС преминава през демократична и институционна криза, която е "откроила липсата на подходящи инструменти за справяне с кризата, както и липса на политическа воля и трудности при прилагането на механизмите за наблюдение, оценка и санкциониране, предвидени от съществуващите основни договори на ЕС".

Докладът на Луи Мишел предлага да се създаде механизъм за ранно предупреждение, който да идентифицира проблемите и в рамките на който да се изготвят препоръки към отделните страни. Възможно е да има нужда от промяна в договорите на ЕС, за да се гарантира ефективността на съществуващите механизми, се посочва в текста.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна