Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Италия положи клетва

| обновено на 22.02.14 в 15:23
Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При тържествена обстановка, в Салона на празниците в президентския палат Куиринал, в присъствието на президента на страната Джорджо Наполитано, кабинетът на премиера Матео Ренци положи клетва за вярност към Републиката и Конституцията на Италия. От общо 16 министри, се заклеха 15, тъй като министърът на икономиката Пиер Карло Падоан е на път от Сидни, където бе на срещата Г20, към Италия. Той ще положи клетва през следващите дни. Така, от днес, кабинетът на Ренци е оперативен. Предстои първия министерски съвет. Според министъра на инфраструктурата и транспорта Маурицио Лупи от Нова дясноцентристка партия , правителството трябва да измине един отговорен път до края на мандата през 2018-та година .

Ритуалът по предаването на премиерсия пост с връчване на камбанка от досегашния на настоящия премиер премина при изключителен хлад от страна на Енрико Лета спрямо Матео Ренци. На церемонията присъства и неговата съпруга Аниезе Ландини – Ренци с трите им деца . В Рим, те ще пребивават в хотел “JK Palace” , до установяване на съответно жилище.

Съставът на правителството е е от 16 министри, сред които 8 жени. Средната възраст на кабинета е 47 години и 8 месеца – най-младият в историята на Република Италия.

За първи път половината министри са жени и за първи път, министър на отбраната е жена. Това е преподавателката по италиански език Роберта Пиноти от Демократическата партия. Министрите от тази партия са общо осем, трима са от Нова дясноцентристка партия, един от партията Граждански избор, един от християндемократите и трима специалисти. Сред тях е опитния финансов експерт Пиер Карло Падоан – министър на икономиката. В правителството на Ренци намериха място 9 души от кабинета на доскорошния премиер Енрико Лета, с което се запазва определена политико-коалиционна приемственост. На своя пост - министър на вътрешните работи, остана Анджелино Алфано -лидер на Нова дясноцентристка партия, от която зависи подкрепата на Ренци в Парламента. Други министри смениха само министества.

Двете камари на парламента, ще гласуват доверие на правителството в понеделник и вторник следващата седмица.

За предаването „Събота 150“ кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова коментира: В новият кабинет се получи една политико-коалиционна приемственост с този на Енрико лета, защото са 9 утвърдени от правителството на Лета в кабинета на Матео Ренци. /…/ Ренци трябва да представи реални цифри за растеж. Правителството на Лета оптимистично обяви преди време, че за 2017-а година повишаването на БВП трябва да е 1%, а през следващата 1,7%. Една убедителна програма на правителството на Ренци трябва да включва съкращаване на отношението държавен дълг и брутен вътрешен продукт, за което е нужно да се намали държавния разход, данъците, да се рестартира развитието и обществената администрация да се разплати с фирмите.

Целия коментар на Елена Шаханова чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна