Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2000 лекарски практики може да бъдат закрити

Общопрактикуващите лекари предупредиха, че 2000 практики ще бъдат закрити до 3 юни, тъй като джипитата не са успели да придобият специалност "Обща медицина". След този срок в София около 300 лекари няма да имат право да преглеждат пациенти.  За това предупредиха от Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари

Председателят на организацията д-р Володя Василев съобщи, че от общо 4723 лични лекари в цялата страна половината все още не са довършили своята специализация, а 678 въобще нямат специалност. Само в София, ако се спази сегашното изискване на закона, се очаква да престанат да работят около 300 лекари:

Няма регистрирана информационна банка. Знаят само колко са лекарите. Ама колко са, на колко са години, какво ще правят. Никой не си е направил този труд. 

Според лекарите, министърът на здравеопазването доктор Таня Андреева и сформирала вече работна група, която да реши проблема. Но и този ход може да се окаже неуспешен. 

Не ми е ясно, дали ще й стигне времето. Ако се минава през Министерския съвет - три-четири месеца, ако се минава през депутати - два месеца и половина. Ние предлагаме - първо те са шест плюс 16 практически стаж в акредитирана амбулатория. Това нещо да отпадне, да бъде разпределено от началото на зачисляване на специализацията от преди 2009-та и тогава няма да има проблем. Да се удължи срокът на специализацията от в самата наредба 2015-та от шест на осем години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна