Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Иван Данов не е разследван за източване на френската социална система

Снимка: БГНЕС

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов не е обект на разследване заради източване на социалната система на Франция. Това увериха представители на дружество за консултантски услуги към френското министерство на вътрешните работи, което е с 40 на сто държавно участие.

Още при встъпването му в длъжност като министър, сайтът "Биволъ" написа, че Иван Данов е получавал неправомерно помощи от френската социална система, докато е прибивавал в България. Тогава министърът отрече да е ползвал тези средства. Към днешна дата стана ясно, че Данов е завел жалба във френската прокуратура за източване на сметката му през септември миналата година:

Тъй като сметката никога не е пипана. Там няма движение по тези пари, тези пари всеки месец са източвани по малко в продължение на, мога да ви кажа, на година. През последния месец ги върнаха всичките. Тази сметка никога не съм я ползвал.

Нарушителите са установени, сумите са възстановени от банката, стана ясно от думите на представителя на френското дружество за България Николай Костадинов:

Господин Данов не е обект на никакви разследвания или преследвания във Франция, а във Франция има разследване, което се води по негова жалба за извършени действия на френска територия. Господин Данов е получил за периода от 29 септември 2004-а до 29 април 2005-а година суми, които са му дължани по силата на френското социално законодателство. Няма данни за извършени плащания без правно основание и няма данни за необходимост от връщане на средства.

Документът не беше показан пред журналисти.

Представителите на френското дружество са у нас във връзка с намерения на френски компании да инвестират в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна