Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховната Рада в Украйна получи една неконтролируема страна, а руският бизнес и капитал са застрашени, пише "Независимая газета". Украинската опозиция стана победител в конфликта с екипа на сваления президент Виктор Янукович, но вече събра недоволство с действията си. Западна и Централна Украйна се канят да влияят активно на политиците, получили властта, а източната и южната част изчакват, готвят се за защита и се надяват Русия да им помогне.

Москва отправи вчера тежко обвинение към постреволюционна Украйна, осъди предполагаемата дискриминация на етническото руско малцинство и обвини Запада, че е спонсорирал превземането на страната от терористи и екстремисти, пише "Гардиън".

На Путин му стана навик, вероятно придобит от времето на КГБ, да забелязва западна конспирация във всяко препятствие, което му попречи да наложи волята си, коментира  "Ню Йорк таймс". Успехът на протестиращите на площад "Независимост" да свалят от власт президента Виктор Янукович и неговите поддръжници разпали също и националистическите страсти, които могат да прераснат в ново смъртоносно насилие. Парламентът трескаво приема закони, но не е ясно кой командва в страната. Украйна е разорена, а една жадна за отмъщение Русия би могла лесно да влоши допълнително нещата, ако затвори границата или повиши цените на газа. Правилният ход за Съединените щати и Европейския съюз е да покажат ясно на украинците, че жизненоважната помощ ще дойде, ако те формират надеждно правителство на националното обединение и се съгласят на пакет от реформи, пише още "Ню Йорк таймс".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна