Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по храните: Няма хормонални препарати в пилешките продукти

Снимка: БГНЕС

Агенцията по храните отрече да са открити хормонални препарати в пилешките продукти. Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража, се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.

Агенцията контролира и производителите, и вносителите на пилешко месо - каза за "Хоризонт" д-р Тодорка Янковска.

Тя припомни, че употребата на анаболни и хормонални препарати при животните е забранена от европейското законодателство и през последните 15 години никъде в Европа не е засичано подобно нарушение. 

Когато нещо се твърди, то трябва да бъде доказано. Ние казваме за това, което проверяваме - както националното производство, така и вноса, ние нямаме установени такива случаи на остатъчни количества от тези препарати и поне със сигурност в последните 15 години на територията на Европейския съюз няма регистриран случай на употреба на такива препарати.

Д-р Янковска каза това в отговор на твърденията на  медицински специалисти, че заради консумация на пилешко месо има случаи на хормонален дисбаланс при малки деца.

Пред "Хоризонт" председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков съобщи, че в Съюза обмислят да заведат съдебен иск срещу тези, които разпространяват недоказани твърдения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна