Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Плевнелиев в Черна гора: Ще работим денонощно, за да влезете в ЕС и НАТО

Снимка: БГНЕС

България ще работи денонощно, 365 дни в годината, за да подкрепи Черна гора колкото се може по-бързо да стане член на Европейския съюз и НАТО, обяви президентът Росен Плевнелиев.

Котор и Несебър трябва да бъдат не само свързани чрез ЮНЕСКО, но и в транспортно отношение. Това стана ясно по време на  посещението на президента Плевнелиев в Черна гора. 

Адриатическият  черногорски град Котор отдавна се е превърнал в символ на религиозна и етническа толерантност в региона.  Тук  Росен Плевнелиев, воден от своя домакин Филип Вуянович, разговаря с кмета на града, бизнесмени и представители на туристическия сектор в Черна Гора. Плевнелиев припомни, че Несебър и Котор са побратимени градове, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО. Той заяви, че не е илюзия да се работи в посока на изграждането на магистрала, която да свързва двата морски града. Президентът припомни, че преди 15 години Балканите са били свързвани с бомби, войни и етнически конфликти,а сега цял свят се възхищава на постигната стабилност, просперитет и мир. Българският държавен глава каза в Котор пред черногорските медии:

Аз съм най-добър приятел с вашия президент и се гордея с това. Надявам се, че ще направим всичко възможно за това народите, културите ни, кметовете ни и туристическите организиции да се свържат и да имаме общ регионален продукт.
От своя страна, президентът Вуянович каза:
Много ме радва, че заедно с моя приятел президента Плевнелиев представихме културните връзки на двата града, които са под закрилата на ЮНЕСКО и имат много богато историческо минало.Те трябва да бъдат свързани и да го покажат. Радва ме фактът, че е възможно да направим по-добри транспортни комуникации, да свържем Адриатика и Черно море и да осигурим по-добри връзки за засилване на икономическите ни контакти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна