Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция започва експлоатация на големи петролни и газови находища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция започва експлоатация на богати петролни и газови находища. В рамките на 30 години Атина очаква приходът от разработката на находищата за надхвърли 150 милиарда евро. Премиерът Андонис Самарас се позова на данните от извършените до сега сондажи.
 
До месец правителството ще подпише и първите договори за концесия с продължителност до 35 години. Във фокуса на чуждестранните компании в момента са находищата в крайбрежията на Йонийско море. Залежите в залива на град Патра се изчисляват на 200 милиона барела петрол, а в района на град Янина проучванията показаха около 80 милиона барела.

През юни стартира търг за концесия при експлоатация на залежите от въглеводороди, открити до остров Крит. Гръцкото министерство на енергетиката представи резултатите от проучванията на международното петролно изложение в Хюстън. Водещи енергийни компании са проявили интерес особено към залежите в Крит. Ако реално се потвърдят очакваните приходи от енергийните залежи, те ще покрият половината от дълга на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна